Istoric

In 1952 Domina Jalbert inainteaza biroului de Brevete din Statele Unite un model de parasuta cu mai multe celule (faguri) si cu un sistem de directie laterala, US Pat.2734706 inaintat in 17 octombrie 1952.

in 1954 Walter Neumark prezice (intr-un articol al revistei “Flight Magazine”) ca va veni un timp in care un pilot va putea decola singur fugind la vale sau aruncandu-se de pe marginea unei prapastii, folosind un dispozitiv similar de aeronava ca cel descris de Domina Jalbert in 1952.

in 1961 inginerul francez Pierre Lemoigne creeaza un model imbunatatit de parasuta care duce la creearea Para-Commanderului (”PC”) cu taieturi si decupaje in lateral si spate favorizand manevrabilitatea punand astfel bazele la parasailing si parascending.

Multi sustin ca cea mai mare inovatie in materie de parasute, de la Leonardo da Vinci incoace, a facut-o Domina Jalbert prin design-ul propus biroului de brevete din Statele Unite in 10 Ianuarie 1963, unde introducea pentru prima data termenul de “parafoil” care era in esenta o forma aerodinamica similara cu o aripa, cu mai multe sectiuni, deschise in fata si inchise in partea din spate, care se umflau datorita presiunii aerului in miscare – The Ram-Air Design.

in aceeasi perioada David Barish dezvolta un model de parasuta cu numele “Sail Wing” ca metoda de recuperare a capsulelor spatiale NASA. Testele acestui tip de parasuta se faceau pe dealuri planand de la varf si pana la baza acestora. in septembrie 1965 a incercat sa promoveze acest tip de sport (planare de la varful unui deal si pana la baza acestuia) ca alternativa pentru proprietarii partiilor de schi in perioada de vara, insa fara prea mare succes. Termenul de parapanta (si parapantism) l-au creeat cei de la NASA pentru a descrie procedeul de lansare.

Autorul Walter Neumark a scris “Proceduri operationale pentru parasute ascendente”  (Titlu Original: Operating Procedures for Ascending Parachutes) si impreuna cu alti colegi de la Asociatia Britanica de Parasutism intemeiaza in 1973 the British Association of Parascending Clubs (BAPC) iar in 1985 autorii Patrick Gilligan (Canada) si Bertrand Bubuis (Switzerland) scriu primul manual de zbor intitulat “The Paragliding Manual” folosind pentru prima data oficial temenul de “paragliding” (parapantism).

in anii 80` si de atunci incoace a urmat o succesiune de imbunatatiri constante ale echipamentului de zbor si a popularitatii acestui sport marind intr-un ritm constant numarul celor care il practica. Primul campionat mondial de parapanta s-a tinut in Kossen, Austria in anul 1989.